CLICKER TRÉNING - ZÁKLADY, ČO JE CLICKER?

Clicker je malé zariadenie, ktoré vydáva kliknutie, keď naň stlačíte. Môžete si ho predstaviť ako náhradu verbálnych povzbudení, ktoré používate pri pochvale psa, keď niečo spraví správne. Používanie clickeru však nie je len o klikaní kedykoľvek sa vám zachce. Existuje niekoľko základov, ktoré by ste mali dodržiavať, aby bola celá tréningn úspešná.

Pozrime sa na niektoré základy clicker tréningu, ktoré vám pomôžu začať používať ho správne!

Všetko ide o časovanie Správne stlačenie clickeru je vtedy, keď pes dokončuje úlohu, a nie na konci. Napríklad, ak psovi prikazujete ísť k vám, kliknite na clicker, keď sa pes pohybuje k vám a nie po tom, čo sa pohne k vám. Namiesto toho, aby ste boli náhodní, kliknite na clicker iba raz za každú žiaducu akciu, ktorú pes vykoná.

Sladkosti ako odmena Podľa všetkých tréningových postupov budete potrebovať ponúknuť svojmu psovi ich obľúbené dobroty, aby ste mohli odmeniť správanie psa po pozitívnej tréningu. Skúste pre psa pripraviť zdravé pochúťky, aby sa pri odmenách nezaťažil nadváhou.

Kliknite, keď je ukázané žiaduce správanie Toto bude dôležitý krok na zapamätanie. Kliknite na clicker iba vtedy, keď sa ukazuje žiaduce správanie, pretože by ste nechceli, aby pes zle chápal vaše zámery. Ak napríklad chcete naučiť svojho psa, aby nevyskočil na cudzincov, ale ak môže skočiť na pohovku, kliknite iba vtedy, keď sa pes dostane na pohovku a ne kliknite, keď skáče na ľudí.

Tréning po kúskoch Keďže nie všetky psy majú dobrú pozornosť, tréning môže byť realizovaný viackrát denne. Tréningové kúsky budú pre psa vždy krátke a svieže, v porovnaní s dlhými hodin.

Iba pozitívne posilňovanie Ak sa niekedy frustrujete z tréning, zdržte sa od výčitiek vášho psa, pretože to bude nebezpečné pre celý tréningový proces. Niekedy si treba urobiť krok späť, aby sa znížili také frustrácie.

Presadzovanie hraníc Ak sa váš pes začne pozitívne reagovať na clicker, môžete sa rozhodnúť vyzvať psa, aby vykonával správanie po dlhšiu dobu. Napríklad, počas tréningu, ak sa pes dokáže udržať na mieste po dobu 10 sekúnd, skúste predĺžiť na 15 sekúnd a odmeňte psa, keď to dosiahne!